fbpx Skip to main content

Wanneer je een video wil maken die écht af is, dan is een deel daarvan het beeld. En een van de andere belangrijke delen? Geluid natuurlijk. En dan spreken we niet alleen over achtergrondmuziek, maar ook sound design. Net als de beelden speelt muziek een cruciale rol in het bepalen van de mood, het oproepen van emoties en het versterken van het narratief van je video. Maar hoe maak je de juiste keuze? Laten ons eens luisteren.

Waarom is achtergrondmuziek zo belangrijk?

 • Het bepaalt de stemming: Muziek zet vanaf de eerste noot de sfeer van je video. Of het nu een uptempo epische vibe is of een beladen stuk vol emotie.
 • Het versterkt emotie: Als je ooit een dramatische scène hebt bekeken met droevige muziek, dan weet je exact wat ik hier bedoel. Muziek benadrukt de emotionele intensiteit van een scène, waardoor je publiek zich dieper en meer verbonden voelt.
 • Het accentueert overgangen: Achtergrondmuziek laat je kijkers naadloos overstappen van de ene scène of onderwerp naar de andere.
 • Het trekt de aandacht: Een goeie sound kan je kijker doen stoppen en je video doen bekijken, hetgeen extra belangrijk is in deze wereld van eindeloos scrollen en minimale aandachtsspanne.
 • Waaraan moet je denken bij het kiezen van achtergrondmuziek

  1. Het doel

  Gaat het over een vacature video, een instructievideo of een event video? Je muziekkeuze hangt steeds af van het soort video dat je maakt. Zo heeft een vacature video misschien meer iets zacht nodig dat op de achtergrond verdwijnt en een event video meer iets opzwepend dat de sfeer van het event exact weerspiegelt.

  2. De doelgroep

  Tot wie richt je je in je video? Een jongere doelgroep heeft hoogst waarschijnlijk een andere smaak dan een iets ouder doelpubliek.

  3. Het tempo

  Gaat het om een uptempo montage, dan gebruikt je waarschijnlijk beter een lied met een snellere beat. En voor het omgekeerde een iets tragere track waardoor rust ontstaat.

  4. De duur

  Je bent best van de lengte van je muziek te laten overeenkomen met je video. In sommige software of platformen kan je je muziek laten loopen, uit faden of zelfs aanpassen in duur.

  Verken de wereld van rechtenvrije muziek

  Doordat er zoiets bestaat als auteursrechten kan je helaas niet zomaar een nummer op Spotify kiezen en in je video plakken. Wanneer je dat wel doet, kan je video verwijderd worden of je kan zelfs juridisch vervolgd worden. Hier komt rechtenvrije muziek perfect van pas.

  Pas op, dat betekent niet persé dat de muziek gratis is, maar eerder dat je eenmalig betaalt voor een track en het gebruik binnen bepaalde afgelijnde beperkingen — zoals sociale media platformen, aantal views, etc.

  Waar vind je die rechtenvrije muziek dan

  • Artlist.io: Mijn persoonlijke keuze met een enorm uitgebreide keuze aan tracks.
  • PremiumBeat: Ze bieden een uitgebreide library van hoogwaardige, rechtenvrije nummers met aanpasbare opties.
  • Epidemic Sound: Vooral populair bij YouTubers, met een uitgebreide collectie die geschikt is voor verschillende soorten video’s.
  • AudioJungle: Maakt deel uit van de Envato-marktplace, waar ze duizenden nummers, geluidseffecten en audioclips aanbieden.
  • Vergeet ook niet de licentieovereenkomsten te lezen. Bij sommige platforms zijn ze beperkingen in aantal plays of in het gebruik op bepaalde platformen, terwijl anderen dan weer volledig onbeperkt zijn.

   Tips bij het integreren van muziek in je video’s

   • Subtiliteit is cruciaal: De muziek die je kiest moet je boodschap aanvullen en versterken, maar niet overschaduwen. Vandaar de naam ‘achtergrondmuziek’.
   • Vermijd zang: Tenzij je hier meerwaarde van krijgt, vermeid je best tracks met vocals, want deze leiden nogal snel af. Daarom werken instrumentale tracks vaak het beste.
   • Test met je publiek: Probeer feedback te krijgen van je doelpubliek voor je definitief de knoop doorhakt op een nummer.
   • Blijf consistent met je merk: Je merk heeft een unieke stem. Waak erop dat je muziek in dezelfde lijn ligt als je identiteit en de waarden van je merk of bedrijf.
   • Waarom mogen we ook sound design niet vergeten

    Meer dan vaak zie je video’s waar enkel beroep wordt gedaan op achtergrondmuziek om een emotie te versterken of om de aandacht te trekken van de kijker.

    Met sound design zorgen we ervoor dat bepaalde scènes tot leven komen zodat het precies voelt of je aanwezig bent in het moment.

    Denk bijvoorbeeld aan een beeld van Barcelona waar een paar meeuwen over vliegen. Met enkel achtergrondmuziek kunnen we een sfeer creëren, maar door het gekrijs van de meeuwen en een zachte bries te laten horen worden we meteen in het verhaal gezogen.

    Sound design wordt nog veel te vaak overkeken en is iets waar je zeker aan moet denken als je je video echt wil laten uitspringen.

    De juiste keuze is niet alleen het vinden van een passende sound. Het gaat erom dat je de boodschap van je video versterkt, dat je resoneert met je doelpubliek en je je narratief versterkt. Het is écht de moeite waard om wat meer tijd te besteden aan het zoeken van die juiste track en de juiste sound design — je publiek zal je dankbaar zijn.

    Genoeg gelezen vind je niet? Laten we samen iets moois maken!